Blog

Voedselbank De Bilt / Nieuws  / 2019: het jaar van de voedselbankwinkel

2019: het jaar van de voedselbankwinkel

Het afgelopen jaar was een intensief en bijzonder jaar voor onze voedselbank. We bleven in het Sociaal Warenhuis aan de Molenkamp in de Bilt, maar verder veranderde er veel. We gingen van traditionele voedselbank, waar afnemers een voedselpakket kregen, naar een voedselbankwinkel waar afnemers hun eigen keuzes kunnen maken. Daarnaast kregen alle ruimtes een andere functie: de enorme garage werd voedselbankwinkel, de oude voedselbank werd een groot magazijn en het oude magazijn werd een ruimte waar koel- en vrieskisten en –kasten staan.

Daarnaast zijn we van één keer open in de week, naar twee openingsmomenten gegaan. Tijdens het winkelen worden onze afnemers nu begeleid door een gastvrouw of -heer die uitleg geeft. Kaartjes op de schappen laten zien hoeveel een afnemer mag meenemen. Zo krijgt een afnemer met een groot gezin meer producten dan een afnemer die komt voor één of twee personen. Op deze manier wordt voedsel nog steeds zo eerlijk mogelijk verdeeld.

Een reactie van een afnemer: ‘Superleuk gedaan, was wel even wennen, maar wel heel leuk’. Overigens wijkt onze winkel op één punt wel enorm af van andere winkels: er is geen kassa!

Videoverslag van de opening op 18 oktober 2019