Blog

Voedselbank De Bilt / Nieuws  / Jacq Berk koninklijk onderscheiden

Jacq Berk koninklijk onderscheiden

Het geeft een goed gevoel iets voor de maatschappij te kunnen doen

Al een jaar geleden werd uitgiftecoördinator Jacq Berk geïnterviewd door voedselbankcollega’s André en Lucy. Het was het begin van het traject van “een lintje aanvragen”. Onlangs was de feestelijke bijeenkomst, waar hij de onderscheiding opgespeld kreeg. Mooi moment om het interview met hem te plaatsen! 

Hoe kwam je bij Voedselbank De Bilt terecht?
In 2010 ging ik met pensioen. Na een paar maanden van klussen in huis, werd het tijd voor nieuwe bezigheden. In de plaatselijke krant las ik dat Voedselbank Zeist mensen zocht voor een uitgiftepunt (filiaal) in De Bilt in verband met toename van het aantal afnemers in de gemeente De Bilt. Woonstichting SSW stelde het pand aan de Molenkamp ter beschikking van een aantal goede doelen, o.a. de voedselbank. Wekenlang is er geklust en schoongemaakt door vrijwilligers om het pand leefbaar te maken voor de nieuwe bewoners. Zo ontstond Stichting Voedselbank De Bilt.

Van Brabant naar Utrecht
Jacq is in Zevenbergen geboren, verhuisde naar Dongen en ging daar naar de Kennedy HBS. Hij studeerde Elektronica aan de HTS in Breda. In 1973, hij had toen al een relatie met Letty, begon hij in Utrecht bij het AZU als research assistent KNO en hield zich in dat onderzoeksproject bezig met de testen van de oorzenuw en ontwikkeling hoorimplantaten. In 1975 kochten Letty en Jacq hun huis in Maartensdijk, waar het gezin – met inmiddels twee dochters – bleef wonen. 

Rustig
Jacq is een rustige man, hij zal niet gauw uit zijn slof schieten. Hij gaat makkelijk met mensen om en “ik zal liever schipperen dan een ander iets opleggen”. Dat laatste hoort niet bij hem en werkt ook niet in het contact met vrijwilligers.  

Voor de maatschappij
Ik vind het prettig iets voor de maatschappij te kunnen doen, het geeft een goed gevoel, zegt Jacq. Hij heeft bestuursleden zien komen en gaan, en zegt het huidige bestuur te waarderen, omdat het ruimte biedt en werkzaamheden faciliteert. Hij heeft geen plannen te stoppen