Blog

Voedselbank De Bilt / Nieuws  / Start winkel Voedselbank 18 juli 2022

Start winkel Voedselbank 18 juli 2022

Voor de coronacrisis was het voor cliënten mogelijk zelf hun boodschappen te kiezen. Op de Voedselbank, aan de Molenkamp 78 in De Bilt hadden wij de zogenaamde winkelformule. Cliënten liepen met de boodschappenwagen door de winkel en konden, onder begeleiding van een gastvrouw/gastheer, meenemen wat ze nodig hadden uit wat de Voedselbank in voorraad had. Sinds de coronacrisis begin 2020, moesten wij noodgedwongen de winkelformule terugdraaien. Het was niet mogelijk voldoende afstand te houden en veiligheid te garanderen voor cliënten en vrijwilligers. In die periode ontving ieder een pakket met voedselproducten van wat we in voorraad hadden. Er kon alleen rekening gehouden met vegetarisch eten of geen varkensvlees in het pakket.

Nu zitten we gelukkig in een andere fase. Vanaf 18 juli gaat de winkel weer open!

Na een periode van voorbereidingen, met ombouwen van de winkel en het magazijn en het opknappen van de winkel en de ontvangstruimte is het binnenkort zover: Wij kunnen weer volgens de winkelformule gaan werken. Daarmee zetten we een belangrijke stap, waar we lange tijd naar hebben uitgezien! De cliënten kunnen weer zelf hun voedselpakket samenstellen en hebben meer keuze. Bovendien behoort het wachten buiten tot het verleden, want cliënten worden voortaan ontvangen in de ontvangstruimte, met een kopje koffie of thee!

Start van de winkel 18 juli

De winkel start met ingang van 18 juli. Over de datum van de officiële opening met de burgemeester of wethouder komt nog nader bericht.

Openingstijden van de winkel

We starten met 4 dagen: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. De openingstijden zijn van 12.00 uur tot plusminus 15.00 uur. Gekozen is voor 12.00 uur om aan te kunnen sluiten bij de schooltijden. Met het continurooster zijn kinderen namelijk al vroeg in de middag klaar.

Ter voorbereiding op de nieuwe werkwijze benaderen de coördinatoren de cliënten om afspraken te maken over op welke middag zij in de winkel terecht kunnen. In principe kan elke client van de Voedselbank een maal per week zijn/haar boodschappen doen.

Organisatie van de winkel en het magazijn

De ruimtelijke herindeling van winkel en magazijn, en het dagelijks geopend zijn van de winkel vraagt aanpassingen in de organisatie. Vóór elke uitgifte wordt door de magazijnmedewerkers de winkelvoorraad aangevuld.

Vervolgens is er tegen 12.00 uur de overdracht van de magazijnmedewerkers naar de gastvrouwen en gastheren. Afhankelijk van wat we in voorraad hebben, kunnen de cliënten een meer of minder ruime keuze maken uit de voedsel producten die in de winkel liggen.

Vrijwilligers

Voor de nieuwe formule hebben we meer vrijwilligers nodig. Het heeft even geduurd voordat wij voldoende vrijwilligers hadden. Mocht er interesse zijn: wij kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken!

Puntensysteem

Voor een eerlijke verdeling van de voedselproducten gaan we werken met een puntensysteem. Elk huishouden ontvangt naar het aantal personen dat tot het huishouden behoort, een aantal punten. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor lang houdbare producten. De punten vervallen elke week; ongebruikte punten kunnen niet worden meegenomen naar een volgende keer.

Voor koel- en vriesproducten en overige dagverse producten worden geen punten gerekend, maar geldt dat van schaarse producten een gelimiteerd aantal mag worden meegenomen en van producten waar erg veel van is, in principe een ongelimiteerde hoeveelheid. Omdat het een nieuwe werkwijze betreft, zullen we werkendeweg kijken of deze manier van uitgifte werkt. Zo nodig zullen we de regels aanpassen of aanvullen.

Reageren?

Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets kwijt? Mail dan naar contact@devoedselbank.nl We zorgen voor respons!

Bestuur Voedselbank De Bilt, 19 juni 2022