Voedsel en houdbaarheid | Voedselbank De Bilt
56
page-template-default,page,page-id-56,page-child,parent-pageid-26,cookies-not-set,eltd-core-1.3,averly-ver-1.8,,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-main-style1,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header

Voedsel en houdbaarheid

Voedselbank De Bilt / Voedselhulp / Voedsel en houdbaarheid

Voedselbanken Nederland houdt zich aan de richtlijnen die door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) voor de Voedselbanken zijn opgesteld en/of aan de algemene richtlijnen. Als Voedselbanken mogen we, met toestemming van de NVWA, veel producten verstrekken waarvan de zogeheten THT (houdbaarheidsdatum) is verstreken. Voor versproducten (zuivel, vlees, groenten e.a.) gelden uiteraard, óók voor de Voedselbank, strengere regels. De richtlijnen van de NVWA kunt u hier vinden. 

‘Ten minste houdbaar tot’ & ‘Te gebruiken tot’

Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een zak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde!  De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon, en zonder risico er ziek van te worden, eten. THT en TGT: twee bekende begrippen. Eén van beide staat op alle levensmiddelen c.q. etenswaren.

TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en THT voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. De eerste aanduiding vindt u op producten die snel kunnen bederven, versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Bij producten met een THT-datum kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot genoemde datum. Maar u kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.

Er zijn nogal wat misverstanden over de THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan/mag worden. Ook de Nationale Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en Volksgezondheid vinden dit. Er is over dit onderwerp daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbank.

Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms jaren over de datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden. Onderstaand een overzicht van de houdbaarheid van bepaalde producten en het eventueel consumeren ervan na de houdbaarheidsdatum. Het betreft een lijst opgemaakt door de NVWA – de eerdere Keuringsdienst van Waren – in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid. 

ProductHoe lang nog probleemloos te consumeren…
Rijst, thee, pasta’sZeer lang houdbaar (jaren)
FrisdrankenZeer lang houdbaar (jaren)
Koekjes, chipsMaanden
Groenten/fruit in blikZeer lang houdbaar (jaren)
Jams en zoetwarenZeer lang houdbaar (jaren)
Soepen/conservenZeer lang houdbaar (jaren)
AfbakbroodEnkele weken
Koffie en theeEén jaar of langer
Fritessaus, ketchup e.a.Enkele maanden of langer
Macaroni, mie e.a.Eén jaar of langer

(voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is)

Voor een volledig overzicht over de houdbaarheidsdatum (THT en TGT) ga naar www.nvwa.nl en klik op charitatieve instellingen