Voedselveiligheid en houdbaarheid

Voedselbank De Bilt / Voedselhulp / Voedselveiligheid en houdbaarheid

Zorgvuldig werken

Wij zijn doordrongen van de noodzaak met grote zorgvuldigheid met het voedsel dat we uitgeven om te gaan. We werken “voedselveilig”, dat betekent dat we ons houden aan wet en richtlijnen. We kunnen dit alleen maar doen dankzij de inzet van al onze vrijwilligers, om te beginnen met de chauffeurs van onze koelbus en magazijnmedewerkers, die daarmee laten zien ware profs te zijn geworden. Zo wordt de temperatuur gemeten, verpakking nagekeken en het voedsel in een gekoelde bus vervoerd. Verder zorgen wij dat gekoelde en ingevroren producten bij aankomst rechtstreeks de koeling of vriezer in gaan.

De wet en de controle

We hebben hard gewerkt om aan alle gedetailleerde eisen van overheidsorganisatie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te voldoen. In dat traject zijn we begeleid en gecontroleerd door een onafhankelijk en professioneel bedrijf, namelijk: de Houwersgroep. We zijn er trots op dat we in 2021 en 2023 het “Groencertificaat” hebben behaald. Ook hebben we bij een controle in december 2023 een 9,1 gekregen voor voedselveiligheid. Zo worden wij blijvend jaarlijks gecontroleerd.

Scherp blijven

We vragen onze afnemers het altijd door te geven aan de coördinator als er iets niet in orde lijkt te zijn. We kunnen dan kijken wat er aan de hand is en dit zo nodig oplossen.

Initiatief van de landelijke organisatie

We zijn, samen met zo’n 170 andere voedselbanken, aangesloten bij Voedselbanken Nederland. Het traject “voedselveilig werken” was op initiatief van deze koepelorganisatie. Lees er hier meer over.

Houdbaarheid – houdbaarheidsdata (THT en TGT)

We kennen twee houdbaarheidsdata, namelijk: “ten minste houdbaar tot” (THT) en “te gebruiken tot” (TGT). Te gebruiken tot staat op producten die snel kunnen bederven, dus versproducten als zuivel, vlees, gebak. Die producten mogen niet na de TGT-datum gegeten worden.

Over de datum?! (THT)

Wat betreft producten met de THT-datum, dat zijn bijvoorbeeld blikken, pakken, potten, ligt dat anders. Er zijn nogal wat misverstanden over “ten minste houdbaar tot”- datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan/mag worden. De meeste producten kunnen maanden of zelfs jaren na het verstrijken van de THT-datum nog gewoon, en zonder risico er ziek van te worden, gegeten worden. De voedselbanken mogen daarom met toestemming van de NVWA, producten verstrekken waarvan de THT-datum is verstreken. De NVWA heeft een en ander gedocumenteerd in het “het informatieblad 76